YILDIZLI PROJELER YARIŞMASI 2013
‘’Fikrini Geleceğe Taşı’’
Vakfımız, Yıldız Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kulübü’nün dört senedir gerçekleştirdiği, bu sene de Teknoloji Transfer Ofisi ile beraber beşincisini düzenlediği Yıldızlı Projeler Yarışması’na 2013 yılında ilk kez ana destekçi olmuştur. Yarışmaya bu güne kadar 85 farklı üniversiteden 614 proje ekibi başvurmuştur. Yıldızlı Projeler Yarışması 2013’te ise; 47 farklı üniversiteden 127 adet proje başvurusu yapılmıştır.
YTÜ Davutpaşa Kampüsü Elektrik Elektronik Fakültesi Konferans Salonunda, 11 Haziran 2013 günü gerçekleştirilen Final Gününde, projelerin değerlendirilmesi Sanayi ve Bilim Kurulu’nun işbirliğiyle yapılmıştır.
Birincilik ödülünü (20.000 TL), Ceyhun Afşin Derinboğaz’ın sahip olduğu “Grafen Nano Malzeme Katkılı Yüksek Performanslı Lityum İyon BataryaProjesi” almaya hak kazandı.
Projenin özeti: Grafen Nano malzeme katkılı Lityum bataryalarının, konvensiyonel Lityum bataryalara göre iç direncinin çok daha düşük olması ve Grafenin oda sıcaklığında elektrik iletkenliği en iyi olan malzeme olması nedeniyle hem şarj hem de deşarj olması sırasında akıma gösterilen direncin minumum seviyede tutmasıdır. Bu sayesinde bataryanın ısınma sonucu patlama tehlikesini ortadan kaldırdığı gibi, normal şarj olma süresini 10 – 20 kat azaltmaktadır.
İkincilik ödülünü (15.000 TL), Hakan Çoşkun’un sahip olduğu “Bir Alt Uzuv Rehabilitasyon Robotunun Kas Aktivasyonu Tabanlı Kontrolü Projesi” almaya hak kazandı. Projenin özeti: Fizik tedavi ve rehabilitasyon amaçlı kullanılan robotlarla yapılan egzersizlerde hareket olmasa bile meydana gelen kas kasılmalarının durumunun incelenmesidir. Bu kas aktivasyonlarını değerlendirilerek karar verebilen empedans kontrol ve PID kontrol gibi iki konvansiyonel kontrol tekniği ile desteklenen akıllı kontrolcü amaçlanmaktadır. Oluşturulan bu sistemle hasta uzvunu hareket ettiremediği kas aktivasyon seviyesi kontrol edilerek karar verilir ve hasta uzvunu eklem hareket açıklığı sınırına kadar taşınır.
Üçüncülük Ödülünü (10.000), Ergin Şahin, Çilem Acar, R. Aybüke Gözütok ve Ecem Fırat’ın sahip olduğu “Yüksek Performanslı Servo Uygulamalar için Motor Sürücüsü Tasarımı ve Uygulaması Projesi” almaya hak kazandı. Projenin özeti: yüksek performanslı servo uygulamalarda kullanılan kalıcı mıknatıslı senkron motor için, sürücü tasarımı yapılarak oluşturulan ve Proteus PC arayüzü ile tasarlan bu devrenin; yerli kaynaklar kullanılarak üretilebilmesi, kabul edilebilir hata sınırları içerisinde çalışacak bir servo sürücüsünün hayata geçirilmesi ve bunu yaparken de maliyetinin en az düzeyde tutulmasıdır.
Mansiyon Ödüllerini(1.000’er TL)almaya hak kazanan projeler ise
- Gülşah Maden’ in “Acil Durum Anında GSM Modülü Kullanarak Kaza Yerinin Koordinatlarının Cep Telefonuna Yollanması”,
- Efekan Egeli ve Mert Safa Karakoç’un “ Kinect Destekli Türk İşaret Dili Eğitim Sistemi”,
- Hüsnü Barkın, Kadriye Budak, Mahsun Geçkel ve Serbest Tayşi’nin “Tarlam Cebimde & Mahsulüm Güvende & Rahatım Yerinde”,
- Halit Algül, Berker Semerci ve Salih Babalık’ın“Güneş Işınımının İç Mekanların Aydınlık Düzeyi İle İlişkisi”,
- Adalet Kıratlı’nın “Ayak Kokusu Giderici, Bakteriyel ve Fungal Enfeksiyonları Önleyici Çorap”,
- Cihan Ayhancı’nın “Zigbee ile Akıllı Tarımsal Sulama Sistemi Projesi”,
- Gamze Songül, Mehmet Ali Göytepe, Canberk Sözer ve Furkan Tunçel’in “CNC (Bilgisayarlı Nümerik Kontrol) Dik İşleme Tezgâhlarında Esnek bir Güç İletim Yöntemi ile Spindle Mekanizmasını Hareketli Tezgâh Yapısının Dışında Konumlandıran Yeni Bir Tasarım” projelerioldu.
Değerlendirme Kurulu’nun Sanayi temsilcileri;
Elginkan Vakfı Genel Müdürü İlhan Üttü,
Etiya Teknoloji Yöneticisi Serdar Dağdelen,
Makine Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Büyükdede,
Viko Elektronik AR-GE Müdürü Oktay Nak,
Murat Makine Genel Müdür Yardımcısı Can Yurtseven,
Turkcell AR-GE Kıdemli Mühendisi Tarık Kıranda,
Microsoft Yazılım Geliştirme Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Burak Bayburtlu,
Aselsan Proje Yöneticisi ve Tasarım Lideri Serhat Özdemir
Bilim Kurulu temsilcileri:
Prof. Dr. İbrahim Şenol,
Prof. Dr. Cengiz Kaya,
Doç. Dr. Zehra Yumurtacı,
Doç. Dr. Nur Bekiroğlu,
Yrd. Doç. Dr. Umut Engin Ayten,
Yrd. Doç. Dr. Utku Büyükşahin ve
Dr. Engin Ayçiçek’ ten meydana gelmekteydi.